top of page

LA HISTÃ’RIA DE LES TREMENTINAIRES

QUI EREN LES TREMENTINAIRES?

Les Trementinaires eren unes dones que recorrien els pobles de Catalunya a peu amb rutes que podien durar de dies a quatre mesos repartint plantes medicinals i olis amb propietats curatives que fabricaven a partir de la Trementina. Ho feien per complementar els sous de les seves famílies ja que els homes no podien treballar tot l'any.

COM ANAVEN

VESTIDES?

Les trementinaires acostumaven a ser dones, i anaven vestides amb faldilles o vestits de roba, portaven sabates per poder caminar còmodament, encara que no eren gaire còmodes. A vegades portaven un mocador al cap per protegir-se del sol. Anaven carregades amb sacs de roba plens dels seus remeis, i amb llaunes plenes d'olis curatius.

PER ON ES
DESPLAÇAVEN?

Es desplaçaven seguint unes rutes. Gairebé sempre feien les mateixes dos cops l'any. Passaven per les mateixes famílies amb qui mantenien una relació personal, i no acostumaven mai a entrar en grans ciutats ni en mercats.

En els seus viatges acostumaven a anar dues Trementinaires, una dona gran i una aprenent que tenia sobre els dotze anys. Aquest ofici no s'aprenia a l'escola sinó que s'ensenyava oralment a casa. Els remeis no estaven escrits i cada dona els interpretava a la seva manera.

PERQUÈ VA DESPARARÈIXER EL SEU OFICI?

L'últim viatge el van fer la Sofia d'Ossera i el seu marit en Miquel Borrell l'any 1982 quan ella tenia 74 anys i ell 66. 

La introducció de la medicina convencional a la vall va fer desaparèixer una saviesa de segles relativament ràpid.

Canvis en la comunicació, els transports i la tecnologia han fet que aquest ofici no es torni a practicar actualment. També, actualment la gent no es troba amb la necessitat de voltar Catalunya  a peu per aconseguir diners.

© 2016 por Institut Jaume Viladoms Creado con Wix.com

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Instagram Clean
bottom of page